Охладителна система на лаптоп

Охладителната система на лаптопа поддържа работна температура под определени градуси, с което гарантира нормалната работа на електронните компоненти и предотвратява поява на повреда. Процесорът и видео чипът са компонентите, които излъчват най-много топлинна енергия и заради това те са най-уязвими от повреда в следствие на прегряване.
Охлаждането на лаптопа е съставено от следните елементи:  въздушни отвори, вентилатор, радиатор с топлопроводими тръби, термо паста и подложки.

Въздушни отвори (въздуховоди)- разположени са от външната част на шасито на лаптопа. Входящият отвор (може да е повече от един) е мястото от където студения въздух, взиза в корпуса на лаптопа и достига до вентилатора. Изходящият отвор служи за отвеждане на горещия въздух от корпуса на лаптопа с помощта на вентилатора.

въздуховод на лаптоп въздуховод на лаптоп

Вентилатор – основният охлаждащ елемент, който служи за транспортиране на студения въздух навътре и вече нагрятия навън от лаптопа. Прикрепен е за радиатора и спомага за намаляне на температурата му.
Основните характеристики на вентилатора са:

  • дебит на преминалото количество въздух (CFM – кубични фута в минута)
  • шум (db – децибел )
  • скорост (RPM – обоброта в минута)

вентилатор на лаптоп вентилатор на лаптоп
Радиатор с тръби:
Радиатора е пасивен топлообменен елемент, който охлажда чрез разсейване на топлината в околната среда. Тръбите от своя страна могат да съдържат в себе си специални течности като фреон,  чрез които да се постигат термодинамични процеси спомагащи за по-добър обмен на топлината. Тези елементи свързват вентилатора от едната страна и от другата процесора или видеокартата, чрез термо материали (паста и подложки).
радиатор на лаптоп радиатор на лаптоп
Термо подложка – силиконов материал, който предпазва чиповете от пряк контакт с металната повърхност на радиатора и същестевременно има топлопроводими свойства.

термоподложка Термо подложка
Термо паста (грес) – служи за изолационна връзка между радиатора и процесора. Целта и е да премахне въздуха в пространството между елементите, като осигури високо ниво на топлообмен.Съществуват различни видове термо пасти,  според материала от който са съставени и техните качества.
Техническите характеристики са:

  • Топлопроводимост  – ватове на метър Келвин (W / (m · K))
  • Електрическо съпротивление – ом на сантиметър (Ω cm)
  • Коефициент на топлинно разширение (10-6 К-1)

термо паста термо паста

При всеки модел лаптоп, охлаждането може да бъде съставено елементи с различни параметри, като при някой даже може да се наблюдава система, при която няма активни компоненти като вентилатор.

охлаждане на лаптоп охлаждане на лаптоп

Въздушен поток – въздушния поток се определя от местоположението на въздушните отвори и вентилатора. При всички модели посоката е една и съща от отворите към вентилатора, след като премине през него топлият въздух се извежда извън корпуса на лаптопа.
въздуховод на лаптопвъздуховод на лаптоп

За да се избегне прегряване и повреда в лаптопа или някой от компонентите му, трябва да се спазват елементарни правила за работа. На първо място трябва да не се поставя на места, където въздуховодите остават запушени и циркулацията на въздуха се нарушава. Това са: покривки, одеяла и други подобни материи и повърхности, които не са гладки и твърди. Също така, неблагоприятен ефект има прахта, цигареният дим и космите, които могат да попаднат в охладителната система на лаптопа.
При появата на проблем с температурата на лаптопа е добре веднага да се обърнете към сервиз, в който може да бъде извършена профилактика. В повечето случаи се налага лаптопа да бъде разглобен, освен ако не разполага с сервизен отвор, за да почистят охладителните елементи и да се подменят термо материалите.

Ако се нуждаете от почистване на Вашият лаптоп моля посетете нашата страница:

https://www.geletron.com/pochistvane-na-laptop/