Причините за загуба на данни

загуба на данни

Повреда в диска
Според проучване на Google за повредите в  твърдите дискове, шанса за повреда на диск нараства през всяка изминала година с  1/10. Това означава, че 1 от всеки 2 диска ще се развали за 5 години. Човек, който има твърд диск в компютъра си и преносим такъв, е почти гарантирано, че за пет години ще изпита повреда на един от двата.

Кражба и загуба на компютър
15% от домакинствата годишно са жертва на кражби. Независимо, че няма статистики какво се краде от домовете ни, компютъра винаги остава цел на крадците. Според статистиките 637 хиляди лаптопа са изгубени по летищата за една година. Колко още по таксита, кафенета, магазини и докато сме на ваканция?

Вируси и повреда в софтуера
Различни проучвания в Интернет показват, че вируси са причината за между 4% и 7% за загуба на информация. Добавете в общата статистика, проблемите с софтуера, проблеми с зареждането на операционната система, проблеми със системните регистри и др. и цифрата набъбва значително.

 Наводнения, пожари, земетресения и други природни бедствия
Около 1/10 от домакинствата изпитват наводнение и търпят загуба на данни от това. Половин милион сгради са обхванати от пожари всяка година според статистиките.
Почти 200 земетресения с магнитуд по-голям от 6 по скалата на Рихтер се случват годишно в световен мащаб. Компютрите са чувствителни устройства и не обичат влага, топлина или да бъдат разклащани.

Човешка грешка
На второ място за най-вероятна причина за загуба на данни (след проблем в хардуера) е човешката грешка, според специалистите по възстановяване на информация. Дали Delete бутона на клавиатурата e прекалено голям? Обвинявайте го или не… но всеки от нас го е натискал без да иска.

Загуба на данни не винаги значи повреда в твърдия диск. Понякога просто означава, че ние сме изтрили папка (с наши снимки или документи) или кучето ни е съборило външния диск (с колекцията ни от музика).
Каквато и да е причината за загубата на данни, всяка година една от всеки две фирми прибягват до професионални услуги за възстановяване на информация.
Поради тези причини е изключително важно винаги да архивирате важните за вас данни на повече от едно място.