Сервизен отвор на лаптоп

Сервизен отвор (капак) или още така известно, като технологичен отвор при лаптопите, представлява място, от където лесно може да бъдат достъпни основните компоненти на мобилните компютри. Използва се при смяна на компоненти, като: RAM памет, твърд диск, безжична мрежова карта и др. Също така сервизният капак осигурява възможност за по-лесно почистване на въздушните отвори и охлаждащите елементи от прах, без да се налага пълното разглобяване на лаптопа.

Охлаждащата система на лаптопа се състои от почти същите елементи както при настолните компютри. Това са радиатор с топлопроводими тръби, термопаста, термо подложки и вентилатор. Чрез тези взаимносвързани елементи се поддръжка нормалната работна температура на процесора и видеочипът, която е жизненоважен показател за безпроблемната работа на лаптопа.
Най-често срещаните хардуерни проблеми при мобилните компютри са причинени от не добре работеща охлаждаща система, поради замърсяване с прах, косми и други мръсотии. В повечето случаи прегряването на компютъра предизвиква безвъзвратна повреда в електронните елементи и чипове.

Ето няколко модела мобилни конфигурации с различни видове сервизни отвори.

 • Вариант с достъп до охлаждащите елементи и оперативната памет:сервизен капак затворен1сервизен капак отворен1
 • Вариант с два отвора. Единият е за достъп до оперативната памет, охлаждащите елементи и безжичната карта, а другият е за твърдия диск:
  сервизен капак затворен3
  сервизен капак отворен3
 • Вариант, при които сервизният отвор е целият заден панел.
  Това осигурява пълен достъп до всички компоненти на лаптопа.
  сервизен капак затворен2сервизен капак отворен2

Не всички модели лаптопи имат сервизен отвор, което налага пълното разглобяване на компютъра при извършване на сервизна дейност или почистване и съответно повишава цената за работа.

Ако Ви се налага да почистите вашият лаптоп, моля посетете нашата страница:

https://www.geletron.com/pochistvane-na-laptop/