Какво е Компютърна поддръжка?

Какво е Компютърна поддръжка?

Какво е компютърна поддръжка? Най-кратко, това е външно или вътрешно звено, което предоставя IT решения или самата едноименна услуга. Понякога, в големите компании компютърната поддръжка е комбиниран и координиран ангажимент в ръцете на щатни служители и външни изпълнители. Целта на това звено, без значение от неговия формат, е да осигури надеждност на технологичната инфраструктура и ефективност на приложенията, според бизнес целите на конкретната фирма.

В следващите редове се фокусираме върху тази услуга с разбирането по-скоро за изнесена практика, която е в помощ на компанията, а в определени случаи – Спешна помощ за IT системите. Разбира се, текста, който подготвихме е повлиян от профила на Geletron – специализирани сме в обслужването на малки и средни фирми.

Какво обхваща компютърната поддръжка?

Компютърната поддръжка представлява по-скоро абонаментен тип цялостна услуга с персонализиран обхват и постоянство. Много рядко (и непрепоръчително) се предлага като спорадична реакция при поискване, когато е налице конкретен проблем.

Видовете IТ решения, които всяка фирма за компютърна поддръжка предлага, могат да варират значително. Най-популярните са:

 • Мониторинг на здравословното състояние на IT системи
 • Указване помощ на потребители
 • Системна администрация на крайни потребителски устройства
 • Управление и поддръжка на мрежова инфраструктура
 • Управление и поддръжка на сървърни системи
 • Управление и поддръжка на облачни системи и услуги
 • Решения за киберсигурност и защита на информацията
 • Решения за архив и възстановяване

Компютърната поддръжка практически е управлявана услуга. Изпълнена професионално, тя гарантира близо 100% яснота в параметрите и стъпките, които е необходимо да се предприемат. Планирана и поета отговорност.

От лечение към превенция

В зората на използването на компютри в офисите, компютърната поддръжка е предимно инцидентна услуга – при събитие като прекъсване, неизправност и т.н. съответен специалист, не винаги тясно профилиран, се отзовава, за да отстрани проблема. По това време компютърните системи се управляват от експерт само когато не работят.

С нарастването на компютърната техника в офисите, IT специалистите все повече се насочват към превенция на системите със съответната предвидимост на проблемите. Това, разбира се, се случва по изцяло икономически причини – редица изследвания доказват, че навременната реакция и дългосрочният поглед намаляват възможните загуби.

Профил на компютърната поддръжка

От фрагментарна услуга, в наши дни компютърната поддръжка е на разположение 24x7x365 и е абонаментна дейност с фиксирана цена и постоянен ангажимент.

Една от най-важните характеристики на услугата е нейната навременност в зависимост от степента на критичност (SLA). В нашата практика сме обособили 5 приоритетни области, в които времето за реакция е различно и адекватно на възникналата ситуация:

Въздействие Обхват и приложение Време за реакция
Критично Засяга повече от един потребител, цялата организация, отдел или локация.
Инцидентът засяга изцяло възможността за работа на организацията.
Инцидент от тази величина най-често е причинен от проблем в мрежова и сървърна инфраструктура.
Незабавна
Високо Засяга не повече от един потребител.
Но инцидентът пречи на потребителя да изпълнява задълженията си.
Например: компютърът не стартира, мониторът няма образ и други подобни проблеми.
Бърза
Средно Инцидентът засяга възможността на потребителя да работи върху определена задача, но може да работи върху други. Програма Х не може да се зареди, но потребителят може да продължи да изпълнява работните задължения с програма Y. Нормална
Ниско Не е засегната критична услуга или система на потребителя.
Проблем от този тип не засяга директно изпълнението на задълженията на потребителя.
Например: потребителят иска да смени десктопа си, липсва му икона, има общ въпрос, на който търси отговор.
Ниска
Незначително Допълнителна работа по проект.
Подготовка и въвеждане на нова система в експлоатация.
Поръчка и доставка на ИТ продукти.
Според проекта

Проактивността към IT системите може да се изразява в дистанционно провеждане на рутинна поддръжка, надграждане, архив, денонощен мониторинг и сигурност за всяко устройство, а с това позволява откриване и отстраняване на потенциални проблеми, още преди да са се превърнали в реални.
Услугите по компютърна поддръжка обикновено се предлагат с фиксирана периодичност и с различно ниво на автоматизация, според бизнес нуждите и търсенето. Автоматизацията, увеличените интернет възможности и облачните системи позволяват дистанционно наблюдение, разрешаване на проблеми и консолидиране на ресурси.

По какво се разпознава доставчикът на отлична компютърна поддръжка?

Има много начини да се селектират оферти и мнения за различни доставчици на IT услуги. Изборът на подходящ във Вашия конкретен случай е резултат от дълъг списък с особености, с които да може (технологично и експертно) да се съобрази. Има няколко базови критерия, които смятаме за неотменими и принципни правила. Споделяме ги като златен стандарт, към който екипът на Geletron стриктно се придържа:

 •         Навременна, разбираема и позитивна комуникация
 •         Проследяване и изпълнение на поетите ангажименти
 •         Осигуряване на ресурс за своевременно справяне с проблеми
 •         Липса на текучество на кадри във фирмата доставчик
 •         Нивото на услугата може да се променя само в полза на клиента за договорения срок
 •         Добавена стойност – няма ситуация, която да може да бъде предвидена изцяло. Затова в сила влиза партньорството!

Какво Ви струва компютърната поддръжка?

Цените на тази услуга варират и зависят от размера на бизнеса и от какви услуги се нуждае. Като цяло, компаниите намират икономическа полза в това, да заплащат ежемесечно за изнесена IT експертиза – такса за услуги за денонощно наблюдение и услуги за сигурност, като това включва и всички възникнали инциденти. По този начин IT инфраструктурата на компанията се управлява непрестанно. Спокойствието да имате обезпечен откъм компютърни системите технологичен процес си струва всеки лев!

Ако се оглеждате за подходящ IT партньор, на когото да поверите компютърната поддръжка на Вашата фирма, свържете се с нас.
Ще Ви отговорим навреме, с емпатия и с неустоимо предложение.

 • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

 • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

 • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *