облачни решения

Облачни времена: прогнози за публичния облак

През последните години облачната компютърна технология променя начина, по който много компании функционират. Но колко широко разпространено е използването на публичен облак сред бизнеса, колко ще продължи да нараства тази тенденция и как технологиите, ориентирани към облака ще продължат да се развиват? Изследване представя случващото се в Северна Америка и Европа и обобщава гледни точки на IT представители от разнообразни сфери на дейност по най-често срещаните въпроси – как компаниите използват различни модели за внедряване на публичен облак (например IaaS, PaaS, SaaS), какви типове дейности и услуги се изпълняват в публични облаци и какви нововъзникващи облачни тенденции се забелязват.

Отговори за нетърпеливите

Едва ли ще Ви изненада фактът, че облачните системи са все по-предпочитани поради следните удобства:

 •         предоставят достъп до данни навсякъде
 •         предлагат бързо възстановяване при сривове
 •         позволяват повече гъвкавост
 •         намаляват тежестта за поддръжка на IТ персонала

Предпочитанията при избор на конкретен доставчик се базират на критерии като: висок клас сигурност на данните, съвместимост със съществуващите услуги, съотношение цена-качество. В Geletron споделяме този най-общ критерий.

За момента, водещи публични облаци са: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure и Google Cloud Platform, тъй като предлагат разнообразие от възможности. Малките организации са по-склонни да си партнират с по-нишови играчи: 42% от анкетираните малки предприятия са отворени за използване на по-малки местни доставчици на облак в сравнение с 34% от средния бизнес и 30% от големите компании.

Тенденции в облака

Повече от десетилетие след първоначалния възход на облачните технологии, използването им е широко разпространено. Публичните статистики сочат, че средно организациите харчат почти една четвърт от общия си IT бюджет за хоствани/ базирани в облак услуги. Как ще се развие начинът, по който организациите използват публичните облаци в бъдеще?

Като цяло, разбирането е, че облачните услуги могат да позволят на организациите по-лесно да приемат нововъзникващите технологии. На работното място все по-често се срещат три типа облачно ориентирани технологии:

Технологията на крайните изчисления (edge computing)

Използването на технология за крайни изчисления е нарастваща тенденция, свързана с поставянето на изчислителни ресурси по-близо до мястото, където са необходими, за да се минимизира евентуално забавяне в обработването на данни. Представете си интелигентни сензори и автономни превозни средства, при които се изисква мигновено „решение“ от системата, предвид конкретната среда. Така ще си обясните най-лесно повишения интерес към edge изчисленията, особено на локално ниво.

Настоящото изследване отчита, че тези технологии са възприети от 15% от организациите и се очаква използването им да нарасне до 32% в следващите година-две. Тези проценти са дори по-високи в големите предприятия с 5000+ служители, където се очаква да нарасне до 65%.

Безсървърни технологии

Безсървърните изчисления извеждат облачната изчислителна ефективност на следващо ниво. Както подсказва името на технологията, няма физически сървъри за настройка. Не се плащат месечна такса за използване на услуга (като при SaaS) или за капацитет (като при IaaS или PaaS). Например, компания, която стартира уеб приложение за обслужване на клиенти ще има различен трафик в различните дни. Възползвайки се от динамичния характер на безсървърната технология и прибягвайки само до услуги при необходимост, компанията не се налага да планира пиково натоварване или да инвестира в разширения в облака, когато се разраства.

IТ услугите и организациите за финансови услуги, които може да се наложи бързо да мащабират облачните ресурси нагоре и надолу в зависимост от нуждите на клиентите, планират да внедрят безсървърни технологии с още по-висока скорост, като очакваните нива са съответно 42% и 46% в следващите 2 години.

Контейнерни технологии

Контейнерите са структури, които могат да капсулират всичко необходимо за стартиране на дадено приложение: настройки, библиотеки, разпределени изчислителни ресурси и други зависимости. На практика, те приличат на виртуалните машини, тъй като осигуряват известна степен на изолация на приложенията, но контейнерите не капсулират операционна система.

Така че, когато се използва технология на контейнери, като Docker, има по-малко режийни изисквания, отколкото при виртуализацията и не е необходимо да се лицензират операционни системи за всеки контейнер. Резултатът е лек и преносим блок, който може да се придвижва по-безпроблемно между сървъри и центрове за данни в облак, без значение от разликите в средата. Изследването показва, че 18% от организациите са приели контейнерните технологии, като използването им се очаква да нарасне до 38% в следващите две години.

Натоварване в публичния облак

Смята се, че организациите изпълняват в публични облаци средно 27% от всички натоварвания, приложения и услуги. Този процент се очаква да се удвои през следващите една до две години. По-малките организации очакват да имат по-голям дял от натоварванията, услугите и приложенията си, работейки в публични облаци. Всъщност, до края на 2021 г. малкият бизнес очаква да изпълнява 53% от натоварванията си в публични облаци в сравнение с 46% за средния бизнес и 41% за големите компании.

Двете основни направления, които най-вероятно ще се изпълняват изцяло в публични облаци, са уеб сайтове/ сайтове за електронна търговия (55%) и имейл (54%).

Също така, благодарение на двойния онлайн и офлайн характер на продукти като Office 365, 41% от организациите използват хибриден облачен подход, където някои натоварвания се изпълняват локално, а някои се обработват в публичен облак. Приблизително същият процент използват хибридна стратегия за архивиране, съхраняваща данни както на място, така и в публични облаци.

Разбира се, много приложения и услуги все още работят на място, вероятно поради опасения за забавяне или за сигурността, поверителност и съответствие, свързани с обработката на чувствителни данни за служители и клиенти.

Модели за внедряване на публичен облак

Според изследването, бизнесът се стреми да се откаже от повече контрол в замяна на облачно изживяване и SaaS е най-разпространеният модел сред организациите, които използват облака. Като цяло, 80% от бизнеса използват SaaS за едно или повече приложения или услуги, 64% използват PaaS и 48% използват IaaS.

SaaS е познатият модел за внедряване за повечето видове облачни натоварвания, включително приложения за производителност, имейл сървъри, ERP софтуер, CRM софтуер, мобилни услуги, решения за анализ на данни и др. Използването на модела за внедряване на SaaS обаче намалява, докато използването на PaaS и IaaS се увеличава, когато става въпрос за идентифициране на решения за управление, архивиране/ възстановяване при аварии, разработен по поръчка софтуер, виртуални настолни компютри и сървъри на бази данни.

Основни тенденции за развитие на облака накратко

 •         Очаква се процентът на бизнес приложения, услуги и дейности в публични облаци да се удвои през следващите до три години.
 •         Сред доставчиците на облак AWS печели най-високи оценки за максимално време на работа, Microsoft Azure се нарежда най-високо по отношение на съвместимост, а Google Cloud Platform се нарежда най-високо откъм управляемост.
 •         Приблизително една трета от компаниите планират да адаптират работата си към безсървърно управление и свързаните с него контейнерни технологии до 2020 г.

Е, хоризонтът за облачните технологии е светъл и безоблачен, а прогнозите за растване на тази услуга във времето са силно оптимистични. Още повече, че има място под слънцето и за големи, и за малки, локални доставчици. Ще видим! А дотогава, ако се нуждаете от консултация за избор на облачна услуга и нейното внедряване, може да ни се доверите

 • Рансъмуер

Рансъмуер – тъмната страна на новите технологии

Рансъмуер – тъмната страна на новите технологии Рансъмуер (Ransomware) е в топ 5 на заплахите изобщо и значима опасност в сферата на киберсигурността. Зад тази многопластова чуждица се крие цял процес. Най-общо, [...]

 • наблюдение на служители

Софтуер за наблюдение на служители – виртуозният мениджмънт

Софтуер за наблюдение на служители – виртуозният мениджмънт Доверието е всичко. На работното място дава усещане за взаимност и споделени цели. На теория. Практиката навсякъде по света е изпъстрена с примери, когато [...]

 • Социално инженерство

Социалното инженерство – пълен курс по психология

Социалното инженерство – пълен курс по психология Социално инженерство е съвкупност от разнообразни и развиващи се техники за манипулация с цел достигане до лична информация, получаване на достъп, пароли, пари или други [...]

 • Как да защитим имейл комуникацията

Как да защитим имейл комуникацията?

Как да защитим имейл комуникацията? Всеки ден в света се изпращат над 200 милиарда имейла и част от тях съдържат чувствителна корпоративна информация. Имейл комуникацията е базов инструмент в съвременната корпоративна среда, [...]

 • Компютърна поддръжка

Какво е Компютърна поддръжка?

Какво е Компютърна поддръжка? Какво е компютърна поддръжка? Най-кратко, това е външно или вътрешно звено, което предоставя IT решения или самата едноименна услуга. Понякога, в големите компании компютърната поддръжка е комбиниран и координиран [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите. Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *