TCO (общата стойност на притежание) В IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата захар в сладкишите. От друга страна, рисковете и утежненията определено са повод да помислим, преди да се ангажираме с нелегален продукт.

Софтуерното пиратство е световен проблем, особено в страни като Китай, САЩ и Индия. Според глобалното проучване от 2021 г., 37% от софтуера, инсталиран на персонални компютри, е нелицензиран. Употребата му в бизнес среда е по-висока, отколкото очаквате. И тази констатация не е изолирана за нашите географски ширини, дори напротив. Добрата новина е, че България не фигурира в топ 20 на най-засегнатите страни.

Има причина пиратският софтуер да е незаконен – най-често той се явява трасе за злонамерени хакерски атаки, тъй като официалният производител не се ангажира с надграждането му. Като фирма за IT поддръжка, понякога се оказвамe пред сериозни софтуерни проблеми, за чието решение не можем да се обърнем към представителствата на съответния продукт в България именно поради липсата на оригинална версия. Затова избираме да се фокусираме върху партньорства, базирани на легални продукти, което пък прави нивото на нашите услуги подчертано високо. Всичко останало е в сферата на несигурността, където бизнес целите на една фирма са поставени под много въпросителни.

И за да не предлагаме само готови констатации, да преминем към конкретика. С нея можете да направите изводи сами.

Нездравословна среда

В процеса на получаване или използване на пиратски софтуер има шанс 1:3 да срещнете опасен злонамерен софтуер, който да причини непоправими щети (т.е. кражба на самоличност, загуба на лични данни като кредитна карта и банкова информация). Установено е, че пиратският софтуер и мрежите, които разпространяват пиратски софтуер, са преносители на вируси, злонамерен софтуер, шпионски софтуер, троянски коне и друг нежелан софтуер.

Най-често, последиците от ползването на нелегални програми могат да бъдат:

 • Повишени шансове софтуерът да се повреди
 • Забранен достъп до поддръжка за програмата като надграждане и корекции на грешки
 • Няма гаранция и софтуерът не може да бъде актуализиран
 • Повишен риск от заразяване на компютъра със злонамерен софтуер, вируси или рекламен софтуер
 • Достъп до финансова и поверителна информация, транзакции и лични записи, кражба на самоличност, загуба и унищожаване на данни
 • Забавена работа на устройството
 • Правни последици, поради нарушаване на авторски права

След като проникне в сигурността на едно устройство чрез нелицензиран софтуер, зловредният софтуер може да премине през мрежи – ако един член на семейството го изтегли, тогава устройствата на цялото семейство могат да бъдат компрометирани. Още по-лошо е за бизнес с мрежи от стотици или дори хиляди компютри. Човек, който изтегля нелегален софтуер на работен компютър, дори ако използва домашната си мрежа за извършване на изтеглянето, може да пренесе злонамерен софтуер в цялата бизнес мрежа. И едва ли ще разбере за това.

Софтуерните компании като Microsoft редовно предоставят корекции за сигурност, за да предотвратяват уязвимостите на програмата. Тези официални актуализации на защитата не са съвместими с пиратски програми. Пиратският софтуер в повечето случаи не се поддържа и от обслужващата IT фирма. Ако срещнете проблеми с пиратската си програма, вие сте сами.

Прояви на пиратство

Пиратският софтуер може да се окаже на компютри, без потребителят дори да знае. Това обикновено се случва, когато потребители или компании поръчват компютри с предварително инсталиран софтуер. Ако вашият софтуер в крайна сметка е незаконно копие, можете да го докладвате.

Софтуерното пиратство е акт на кражба на софтуер, който е защитен от закона. Тази кражба включва копиране, разпространение, модифициране или продажба на софтуера Това обикновено се прави чрез система за споделяне на файлове „peer-to-peer“ (P2P), която обикновено се намира под формата на онлайн аукционни сайтове и блогове. Има пет основни вида софтуерно пиратство.

 • Softlifting – когато някой закупи версия на софтуера и я изтегли на множество компютри, въпреки че софтуерният лиценз е само за един. Това често се случва в бизнес или училищна среда и обикновено се прави, за да се спестят пари. Софтлифтингът е най-разпространеният вид софтуерно пиратство.
 • Повишена употреба на клиентския сървър – когато твърде много хора в мрежата използват едно основно копие на програмата едновременно. Това често се случва, когато фирмите са в локална мрежа и всички служители изтеглят софтуера за използване. Това се превръща във вид софтуерно пиратство, ако лицензът не е предвиден за ползване именно по този начин.
 • Зареждане на твърд диск – вид търговско пиратство на софтуер, при което някой купува легална версия на софтуера и след това го възпроизвежда, копира или инсталира на твърди дискове на компютъра. След това лицето продава продукта. Това често се случва в магазините за препродажба на компютри и купувачите не винаги са наясно, че допълнителният софтуер, който купуват, е незаконен.
 • Фалшифициране – когато софтуерните програми се дублират незаконно и се продават като автентични. Фалшивият софтуер обикновено се продава на намалена цена в сравнение със законния.
пиратски софтуер

Лице в лице със злонамерения софтуер

Както стана дума, ползването на нелегален софтуер се явява отворена врата за разнообразни по вид и мащаб атаки. Организацията Digital Citizens Alliance е установила, че една трета от незаконния софтуер съдържа злонамерени добавки, а софтуерът, изтеглен от незаконни източници има 28 пъти по-голяма вероятност да е с „кукички“.

Голяма част от по-умния зловреден софтуер се крие и практически е труден за идентифициране. Може да използвате устройството си дълго време, без да осъзнавате, че е заразено. Срещаме Ви с няколко популярните зловредни кодове в световен мащаб:

Predator the Thief краде информация като пароли от браузъри и може да открадне портфейли за криптовалута. Или може да прави снимки с помощта на камерата, екранни снимки, което му позволява да събира много лични данни.

Azorult Infostealer също краде информация, като например история на сърфиране, потребителски имена и пароли, бисквитки и информация за криптовалута.

Сред популярните троянски коне, нека споменем следните:

Win32.Generic! BT: Троянски код, който предоставя на атакуващия неоторизиран, отдалечен достъп до заразения компютър.

Bprotector: Троянски кон, който променя системните настройки на заразения компютър по подразбиране, за да затрудни премахването му. След това той действа като отваряща врата за друг зловреден софтуер и позволява на нападателите да поемат контрола над компютъра.

iBryte: Похитител на браузър, който изглежда като новини на живо на началната страница, но обслужва спам реклами. Въпреки че това може да е просто досадно, iBryte също проследява историята на браузъра, събира лична информация и предава информацията на отдалечени хакери.

пиратски софтуер

Пиратски Windows 10

Милиони хора използват пиратски Windows по целия свят. И честно казано, има причина те да го направят, особено в развиващите се страни, където цената на лиценза за Windows е равна на нечия месечна заплата. Най-голямото предимство на пиратското копие на Windows е, разбира се, фактът, че е безплатно.

Нека разгледаме как сработва такъв сценарий. Пиратският Windows 10 се активира с Windows Activator. Няма да задълбочаваме как работи този инструмент, принципът е съвсем прост – инсталирате пиратската операционна система, отваряте активатора, натискате един бутон и имате напълно функционална операционна система Windows 10.

Ефективността на вашия пиратски Windows 10 силно зависи от качеството на активатора. Ако Activator е „добър“, трябва да можете да стартирате Windows 10 безпроблемно в продължение на месеци. Ако изберете „ненадежден“ активатор, можете да се окажете със счупена система от първия ден. Но без значение колко „качествен“ активатор използвате, никога не знаете кога системата може да откаже. За да накара вашата пиратска версия на Windows 10 да работи, пиратите трябва да направят определени промени в екосистемата й. Тези промени често я осакатяват откъм функции.

При пиратски версии на програмата на Microsoft, като Office, инсталирането на друга пиратска програма може да доведе до повече проблеми – повече дупки в сигурността, които могат да привлекат хакерски акули. Също така, закупуването на приложения от Microsoft Store няма да бъде най-приятното изживяване, тъй като Microsoft ще забележи, че правите покупка от неоригинална система и може да се окажете със забранен акаунт. Windows Genuine Advantage, компонент на Windows 10, е иновативна система за защита от нарушаване на авторски права, която отбелязва подробностите за лицензирането на Windows, докато използвате други лицензирани услуги на Microsoft. Ако прочетете лицензионното споразумение в Windows 10, то включва клауза, която позволява на Microsoft активно да търси всеки пиратски софтуер и след това да го деактивира. Това съдържание не е ограничено до софтуер, създаден от Microsoft и включва всеки друг, наличен на вашия компютър.

Ако установи, че използвате незаконно копирани версии, от дясната страна на вашия работен плот ще се появи предупредителен знак, който ви предупреждава, че вашите програми или прозорци ще спрат да работят след определен период, който е около 14-30 дни.

И нещо любопитно, всички потребители на Microsoft могат да надстроят до Windows 10, дори ако предишната им версия е била пиратска. Това е част от настоящата стратегия на Microsoft за насърчаване на легален софтуер.

Windows 10 е снабден с изчерпателен пакет за сигурност, включващ антивирусен софтуер, силна защитна стена и анти-фишинг технологии. Всички тези услуги продължават през целия живот на вашето устройство, но определено няма да бъдат толкова силни, ако не могат да бъдат надграждани – което е изключително за автентичната версия.

Предполага се, че Microsoft ще осигури безплатен ъпгрейд до Windows 11 за всички, които притежават оригинална версия на Windows 10, но от днес това е само теория.

Бюджетни идеи

Цените на лицензираните продукти понякога не са по джоба на една фирма или на едно домакинство. Предлагаме Ви няколко идеи, с които да можете да изпълнявате кръг от дейности, без да сте на ръба на сигурността или на закона.

Използвайте безплатната версия на софтуера, макар и с ограничени възможности. Повечето доставчици вече предоставят безплатен софтуер, който можете да използвате за цял живот.

Microsoft предоставя безплатен Microsoft Office на студенти и академични организации, които отговарят на условията. Някои приложения може да предлагат безплатни пробни версии или да ви дадат безплатен достъп до тяхната програма при определени условия. Може да се наложи просто да използвате онлайн или мобилна версия на техния софтуер, ако създадете акаунт, точно както прави Microsoft Office 365.

Ако нямате нищо против да похарчите малко пари, можете да си купите версия на този софтуер с ограничени функции, която ще отговори на Вашите нужди.

Ползвайте алтернативен софтуер: Конкурентно приложение може да поиска да привлече потребители, като предлага безплатни първокласни функции.

Geletron работи с всички официални дистрибутори на софтуерни продукти. Предлагаме голямо разнообразие от възможности и се ангажираме в избора на подходящото за Вас решение. Потърсете ни, за да Ви съдействаме.

 • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

 • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

 • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *