TCO (общата стойност на притежание) В IT

Здравословно филтриране на уеб съдържанието в офиса

Интернет е едновременно удивителен и ужасяващ: тази революционна технология, която промени света, е благоприятна среда за полезни ресурси, но и за зловреден софтуер и хакерски пакости.

С интернет може да сме по-продуктивни в офиса, но също и изкушение да заобикаляме задачите в името на още малко време във Facebook, гарнирано с котешки видеоклипове и онлайн пазаруване.

За да запазят ефективния работен ритъм на служителите и да минимизират пробойни в сигурността, много организации избират да филтрират достъпа до уеб съдържанието.

Какви сайтове и услуги блокират компаниите и защо? И изобщо, доколко това има смисъл? Отговори на тези и още въпроси дават IT специалисти в общността на Spiceworks. За екипа на Geletron темата е непрестанно на дневен ред. Сигурно няма да се изненадате, но към данните от проучването добавяме и още едно впечатление – често работодателите, в стремежа си да опазят баланса между свободата и сигурността, дълго се лутат в установяването на правилните за конкретната фирма мерки. Консултациите със специалисти са силно препоръчителни за постигане на хармоничен подход. Практиката в търсене на такъв очертава следната картина:

Биг Брадър на работното място

Повечето организации наблюдават и ограничават интернет дейността на служителите. 58% от организациите активно наблюдават интернет дейността на подчинентите си. Освен това, 89% от тях следят една или повече онлайн услуги/ сайтове, като социални медии, стрийминг или онлайн пазаруване.

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-вероятно е тя да ограничи интернет дейността на служителите в корпоративната мрежа. Например, 96% от големите предприятия (1000 + служители) ограничават поне една онлайн услуга/ сайт в сравнение с 92% от средния бизнес (100 до 999 служители) и 81% от малкия бизнес (1 до 99 служители).

Най-често ограничаваните уебсайтове в офиса

В компани от всякакъв мащаб трите най-често ограничавани сайтова/ услуги са:

  •         незаконни сайтове (85%)
  •         неетични/ с неморално съдържание (85%)
  •         сайтове за онлайн запознанства (61%).

По-малък е броят на фирмите, които ограничават социалните медии (38%) или чатовете (34%). Компаниите уважават желанието на служителите да поддържат връзка с приятелите и семейството.

Донякъде изненадващо, само около една четвърт ограничават сайтове за видео стрийминг (като YouTube и Netflix), услуги за стрийминг на музика (като Spotify) и онлайн форуми. Вероятно заради това, че много организации публикуват собствено съдържание в YouTube, този канал не е на сериозен прицел.

Facebook се блокира най-често

Сред големите бизнеси, 53% блокират Facebook, 49% блокират Instagram и 48% блокират Snapchat. За сравнение, при малкия бизнес само 28% блокират Facebook, 27% блокират Instagram и 28% блокират Snapchat.

Интересно, само 16% от всички поставят рестрикции на LinkedIn, която може да се използва за търсене на нова работа. Относително малко компании блокират поточното предаване на музика. Преди да съществуват музикалните услуги онлайн, в офисите беше обичайно да се чува музика като фон. Сега свободата на избор на музикален жанр е на почит.

Изрази се свободно

Повечето онлайн форуми обикновено не са блокирани. Компаниите очевидно толерират възможностите за задаване на въпроси и намиране на отговори и по-скоро предпочитат да стимулират здравословното любопитство на своите служители.

И нещо направо необяснимо на фона на политиките за филтриране на съдържание в офиса – компаниите нямат нищо против сайтовете за онлайн пазаруване! Може би защото много фирми правят онлайн покупки за целите на работата и искат да осигурят разумни нива на баланс между личния и професионалния живот.

Стоп на свободното сърфиране в интернет заради сигурността

Смята се, че годишно близо 40% от компаниите претърпяват поне веднъж инциденти със сигурността. Затова и основната причина IТ отделите да ограничават служителите в онлайн разходките „на открито“ е, за да предпазят от заразяване със злонамерен софтуер техниката в офиса. Безспорен факт е, че вирусите и хакерските атаки могат да доведат до изтичане на информация и съществени загуби за компаниите.

Най-честите инциденти със сигурността произтичат от използването на лична уеб поща (15%) и социални медии (11%). Същевременно, по-малко от 40% от организациите блокират лична уеб поща или социални медии.

Решения, не панацея

Филтрирането на интернет съдържание в офиса е практика, която подпомага производителността и по-добрата концентрация на служителите върху работата и същевременно е инструмент за намаляване на рисковете за сигурността. Разбира се, в баланса между поддържане на уютна, но и безoпазна онлайн корпоративна среда, не е възможно да се изолират всички потенциално рискови сайтове. Добрата новина е, че с технологиите за уеб филтриране IТ отделите могат да предоставят определени разрешения на селективна база, за да намалят допълнително риска. Така например, маркетинг отделите имат различни нужди спрямо правните отдели, което предпоставя и различна политика на филтриране. Тези, които имат повече „привилегии“ на достъп в мрежата, получават повече обучения и носят повече отговорности.

Многопластовото филтриране е цялостна стратегия за сигурност – гъвкава и динамично променяща се, за да работи ефективно. Тя трябва да е изцяло персонализирана, не унифицирана, за да постига целите на Вашата компания.

В Geletron предлагаме наистина умни и практични решения, с които търсеното от Вас съотношение между свобода и сигурност може да бъде постигнато и поддържано. Ще се радваме да научим повече за Вашите нужди и да Ви съдействаме.

  • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

  • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

  • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

    Вашето име: *

    Вашият имейл адрес: *