TCO (общата стойност на притежание) В IT

Техниката на работното място – дълголетна или мимолетна покупка?

Нищо не трае вечно. Това важи с особена сила за техниката. И колкото и да сте харесали лъскаво и ново устройство за работа, не забравяйте, че ще го ползвате до време.

Каква е продължителността на живот на хардуера на работното място – от настолни компютри до лаптопи и сървъри? На този въпрос се опитва да отговори изследване, проведено сред 1372 IТ специалисти в Северна Америка и Европа. Представяме Ви кратко основните тенденции.

Потвърждаваме ги като съвпадащи с наблюдения от пряката ни работа и се надяваме да подпомогнат формирането на обективен поглед по темата. Разбира се, в условията на covid-19, някои от твърденията от това проучване е вероятно да търпят известни промени. За големи разлики, по наше скромно мнение, все още е трудно да се говори. 

И така, почти всички организации, представени в това проучване, използват собствени фирмени лаптопи (99 %); настолни компютри (99 %); принтери (99 %); и сървъри (98 %).

Кои устройства служителите използват предимно, за да си вършат работата? Отговорите може да ви изненадат.

Нека не бързаме със съобщения за края на настолните компютри!

Въпреки годините на по-високи общи продажби на лаптопи в световен мащаб, настолните компютри все още са доминиращи на работното място. В 68% от организациите настолните компютри са основното устройство в сравнение с 29% от организациите, които казват същото за лаптопите.

Оказва се, че колкото по-голяма е компанията, толкова по-вероятно е лаптопите да се използват като основно устройство. Една от причините за тази тенденция е, че по-големите организации имат по-големи бюджети за IТ оборудване, което може да им позволи да купуват лаптопи, по-скъпи от настолни компютри с подобни характеристики. В такива компании работниците често имат срещи в различни офиси, сгради или градове, което изисква наличие на компактна машина.

Колкото по-големи, толкова по-дълголетни

Сред възможното оборудване – лаптопи, настолни компютри и смартфони, таблети, настолните компютри, последните обикновено са по-здрави и се ремонтират по-лесно. Понеже са по-малко мобилни, те много по-рядко биват ударени или изпуснати, а това удължава живота им 70% от компаниите използват настолни компютри в продължение на 5 или повече години, преди да бъдат изведени от експлоатация или да ги подменят, а 24% ги използват в продължение на 7 или повече години. За сравнение, 48% от организациите използват лаптопи за 5 или повече години, но само 8% – за 7 или повече години. Тази разлика в продължителността на живота на настолните компютри спрямо лаптопите помага да се обясни защо настолните компютри все още са основното устройство, използвано на работното място, въпреки високите продажби на лаптопи в последните години.

По-големите устройства и периферни устройства са сред най-дълготрайния хардуер. Например, 75% от организациите използват сървъри за 5 или повече години, като 32% ги използват за 7 или повече години. Въпреки че хардуерът все още може да работи, това често срещано отношение „ако не се повреди, не го поправяйте“ може да доведе до проблеми с надеждността и сигурността, особено ако операционните системи вече не се актуализират, за да се коригират потенциални рискове по отношение на сигурността.

Периферни устройства като факс машини и принтери се задържат още по-дълго. Докато 75% от компаниите използват принтери за 5 или повече години, 37% ги използват за 7 или повече години. Освен това, факс машините са технология, която отказва да умре. А дълголетието на физическите факс устройства допринася за запазването на мощността на технологията. 32% от компаниите поддържат факс машини в продължение на 10 години и повече!

Малки и краткотрайни

Засега само 1% от компаниите използват таблети като основно устройство.

По-малките мобилни устройства имат по-кратък живот в сравнение с настолните и лаптопите. Повечето организации (52%) използват таблети в продължение на три до четири години, преди да ги заменят или изведат от експлоатация, като 20% ги използват за две години или по-малко. Що се отнася до смартфоните, 41% от компаниите ги използват в продължение на три до четири години, докато 42% ги използват за две години или по-малко.

Причини за подмяна на хардуера

Разбира се, причина номер едно за подмяна на устройства, при това далеч не само по нашите географски ширини е излизането им от строя.

Причините номер две и три за подмяна на хардуера са влошаване на производителността (72%), последвано от физически щети (59%). Това помага да се обясни защо преносимите устройства, като смартфони, таблети и лаптопи, които поемат големия дял от удари, се сменят по-често от настолните компютри. Други типични причини, поради които компаниите заменят хардуера, включват опасения за прекратяване на поддръжката (50%), разходи за поддръжка на по-стария хардуер (49%) и проблеми с хардуерната съвместимост (45%).

Интересно е, че само 29% от компаниите сменят оборудването поради политики за подмяна и само 26% го правят поради изтичане на гаранцията.

Тенденции при закупуване на нови устройства

По-голямата част от компаниите (64%) предпочитат да закупят нов хардуер от по-висок клас. Но за всичко останало компаниите залагат на формулата „нови и бюджетни“.

Големите компании е по-вероятно да се похвалят с нови технологии от по-висок клас в сравнение със средния и малкия бизнес. Това важи за всички устройства. Но изненадващо, средният бизнес е най-малко вероятно да закупи нови устройства от по-висок клас, с изключение на сървъри и принтери.

И накрая, 59% от IТ специалистите вярват, че по-старите устройства карат служителите да се отнасят негативно към работодателя си, а 60% – че по-старите устройства водят до по-ниски нива на производителност. Е, помислете – любов или вражда завинаги предпочитате?

Нашите впечатления в условията на covid-19

Те със сигурност променят до известна степен звученето на някои твърдения. Например, по наше мнение е вероятно доста от организациите да предпочитат използването на лаптопи. Кой знае, това може да се окаже стабилна тенденция в следващите години… За сведение, когато започна пандемията, само на Българския пазар се изкупиха всички лаптопи от големите доставчици. Това се наложи заради дистанционната работа и заради дистанционното обучение. Все пак, да не бързаме да зачертаваме добрите стари настолни компютри и усещането за сигурност и дългосрочна служба, което ни предоставят.

Във всекидневната си работа с малкия и среден бизнес, екипът на Geletron намира оптимални решения за нови конфигурации и адаптиране на наличния хардуер. За нас ефективността на Вашия бизнес е приоритет. Потърсете ни на 0882 997 383 или ни пишете на info@geletron.com.

  • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

  • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

  • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

    Вашето име: *

    Вашият имейл адрес: *