Готов ли е бизнесът да продължи да работи в условия на криза?

При кризи като настоящата, фирмите са принудени спешно да реразгледат техническите си възможности да оперират ефективно в дистанционен режим. Нуждата от ползване на базите данни, без да се прави компромис със сигурността на информацията, е с особен приоритет.

И не е тайна, че част от малкия и среден бизнес се оказва неподготвен с решения и за своевременна реакция. Проблемите, свързани с неизвестността и понижените резултати в икономиката вече са факт. Какво, обаче, може да се направи? Как да се избегнат бъдещи загуби в резултат на неефективна работна среда и как процесът да се оптимизира?

Преди всичко, необходимо е да се преосмислят възможните рискове и цялостното IT управление и поддръжка, действали досега. И за да се започне отнякъде, ето няколко оперативни въпроса, които да подпомогнат реалистичната оценка за това, доколко сте подготвени да се справите с тази и следващи критични ситуации.

Ключови въпроси към всеки бизнес

 • Знаете ли как да приоритизирате IT задачите, така че да се обърне внимание на най-важното за компанията в ситуация на криза?
 • Разполагате ли с решение за дистанционна работа VPN?
 • Изградената инфраструктура в офиса може ли да поеме цялото натоварване при дистанционна работа?
 • Разполагате ли с необходимата техника, която да предоставите на Вашите служители?
 • Спокойни ли сте, че имате контрол върху действията на Вашите служители, когато работят от вкъщи?
 • Разполагате ли с документирани инструкции как служителите да достъпват необходимите ресурси, как да сменят паролите си или как да реагират в случай на инцидент?
 • Можете ли безпроблемно да продължите комуникацията чрез имейл и телефон с клиенти и доставчици, ако служителите Ви работят от вкъщи?
 • Разполагате ли с възможност да изнесете част от системите си в облак?

Един и повече отрицателни отговори вече насочват към подчертана необходимост да предприемете действия. А има ли кой да ви помогне? С кого бихте се посъветвали кое техническо решение е най-подходящо за Вашата фирма? Разполагате ли с доверен IT доставчик, който би Ви съдействал в критична ситуация, когато бързата и качествена реакция са от съществено значение?

Опорни точки

В почти всички случаи, ефективен вариант е да се обърнете към IT фирма, към която да изнесете част от поддръжката на системите и да я използвате като локален консултант. Това решение може да помогне да оптимизирате разходите си, да намалите прекъсванията на системите и да бъдете по-подготвени при възникване на инцидент. По този начин ще можете да предвидите ходове и в случай, че Вашият IT специалист се разболее и не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Като външен доставчик на IT услуги, ние сме добре запознати с ползите от изнесените решения, които предлагаме. Нашите клиенти – също.

Нека обобщим, не с рекламна цел, а с желание да Ви помогнем да изградите собствена, аргументирана представа и да правите информирани избори.

Предимства при избор на външен доставчик за IT обслужване

По-ефективни и надеждни оперативни дейности

В критична ситуация, повечето IT служители в компанията са пренатоварени или нямат професионален капацитет да обхванат цялостно проблема. Това може да Ви коства много. Ако си партнирате с фирма за компютърна поддръжка, която да Ви съдейства, подобни казуси не биха били актуални.

Подобрена сигурност и регулация

Вашият партньор в IT поддръжката разполага с необходимия инструментариум, чрез който може проактивно и навреме да засече и предотврати пробиви в сигурността, задълбочаване на даден проблем или неуспешно завършен архив на данните. Също така, за някой бизнеси като здравеопазване, юридически услуги, IT доставчикът може да съдейства за правилното въвеждане на регулации – GDPR, HIPPA и други.

Оптимални разходи и възвръщаемост

Доста от собствениците на бизнеси не са наясно с това, колко много може да спести партньорството с доставчик на IT услуги. Особено при поддръжката на системи, чието прекъсване е критично за производството. Също така, гъвкавостта на външния доставчик при разширяване или свиване на бизнеса е сериозно финансово преимущество. Което не би било възможно при наемане на вътрешен IT персонал.

Свободен IT персонал за работа по стратегически проекти

Работата с външен доставчик на IT услуги предоставя спокойствието Вашият вътрешен IT екип да се концентрира върху работа, в която е по-компетентен и нужен – например, управлението на вътрешни системи, собственост на компанията, като CRМ или ERP. Специализацията на външния доставчик ще осигури високо ниво на услугата, в т.ч. на прилагането на нишови услуги като миграция на имейл в облака (Microsoft 365) и др.

Критичните ситуации, в които фирмената IT система може да бъде поставена, са разнообразни.

Понякога, подобно развитие може да бъде предвидено и реално никога да не се случи. Правилното съхранение и архивиране на данните, поддържане на надеждността на инфраструктурата, както и качествената защита. Това са само част от превантивните мерки, които обезпечават гладкото протичане на работния процес, свързан с IT системите. Разбира се, извънредното положение нямаше как да бъде предвидено. В такава среда, бизнесите, инвестирали в дългосрочна IT поддръжка имат един проблем по-малко. И много повече възможности да продължат напред.

Искате ли и Вие да сте от отбора на далноводните?
За нас ще е удоволствие да се опознаем и да си партнираме.

Потърсете ни за първоначална консултация.

Microsoft 365 и Office 365 – решения за всяка ситуация

Microsoft 365 и Office 365 – решения за всяка ситуация Близо 155 милиона са активните потребители на Microsoft Office 365, твърдят от Microsoft. Това представлява девет от десет компании, сред които огромен брой [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Какво да изберем? Лаптопи от бизнес порода

Какво да изберем? Лаптопи от бизнес порода Днес преносимите компютри са предпочитано средство в динамична среда и бизнесите не могат да се лишат от техните мобилни възможности. Не е тайна, че с [...]

IT бюджети в ерата на Водолея

IT бюджети в ерата на Водолея Форматът на дистанционна офис работа и свързаните с това почти принудителни нововъведения поставиха нови въпроси, особено пред малкия и среден бизнес. В IT средитe 2020-a ще [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *