Как сами да оптимизираме работата на компютъра си?

В тази статия ще ви покажем как софтуерно да почистите и оптимизирате вашата компютърна система в няколко лесни стъпки. За да работи безпроблемно вашият компютър, трябва редовно да се извършва почистване на ненужните системи и потребителски файлове и също така да се оптимизира работата на твърдия диск. За тази цел могат бъдат използвани или вградените в операционна система инструменти или да се използват приложения от други производители, които извършват същите действия.

Програмният продукт CCleaner е удобен, лесен и мултифункционален инструмент за почистване с поддръжка на български език и поради тези причини е предпочитан от нас.
CCleaner разполага със следните функции и характеристики:

 • почистване на Интернет браузърите(IE, Chrome, Firefox, Opera) –   бисквити, временни файлове, история, пароли и др.
 • почистване на операционната система(Windows и MAC) –  ненужни системни файлове, файлове в кошче, временни файлове, логове с грешки и др.
 • почистване  на системните регистри– неизползвани и остарели записи, разширения на фалове, ActiveX контроли, икони и др.
 • възможност за деинсталиране на приложенияот други производители
 • изключване на автоматично стартиращи процесив операционната система
 • анализиране на файловетевърху твърдия диск
 • безплатен за ползване продукт

В следващите няколко картинки можете да се запознаете с външния вид на приложението. Основните бутони се намират в лявата част на прозореца (Почистване, Регистър, Инструменти и Възможности)

Почистване

Oт тук можете да изберете в детайли, какво искате да бъде премахнато от вашата операционна система или приложения.

софтуерна профилактика

 

Регистър

Oт тук можете да поправите и почистите системните регистри. След като е извършено действието ще ви бъде показано в детайли точно какво е премахнато или поправено на компютъра.

профилактика на софтуера

Инструменти

Tук се намира различни инструменти за допълнително тунинговане на системата :

 • инструмент за деинсталиране на софтуер
 • възможност за спиране на стартиращи процеси и програми при зареждане на операционната система
 • инструмент за анализ на дисковото пространство
 • функция за откриване и премахване на дублирани файлове
 • инструмент за  възстановяване на системата от архив
 • инструмент за заличаване на информация от диска
почистване на компютър

Възможности

Oт тук можете да персоналиране и променяте настройките на самата програма (смяна на език, автоматично планирано почистване и др.)

Дефрагментиране на твърдия диск

Другата програма, която ще ви представим е за извършване на дефрагмент на твърдия диск. Дефрагментирането представлява физическо пренареждане на разпръснатите фрагменти от информацията по диска. Това действие по никакъв начин няма повлияе върху подредбата и местоположението на вашите файлове и папки. Дефрагментирането се използва само и единствено при електромеханичните дискове, като увеличава скоростта им и удължава живота. Дефрагмент не се извършва върху дискове от типа SSD, тъй като те нямат механични елементи и структурирането на файловете става по различен начин.
Приложението, което ще използваме за тази цел се казва Defraggler.

Функции и характеристики

 • дефрагментиране на отделни дялове
 • планирано дефрагментиране
 • карта на отделните фрагменти
 • здравословно състояние на диска (SMART)
 • тест и статистика на производителността

Работата с тази програма е също толкова лесна, колкото и при CCleaner.
Първо избирате кой от двата дяла на твърдия диск искате да дефрагментирате, може да изберете и двата едновременно.
След това натискате бутона “дефрагментиране” и изчаквате.
Много важно е след като програмата започне да работи, да не извършвате никакви действия на компютъра.

Може да видите физическото състояние на диска от прозореца Health, както е показано на картинката долу, ако там пише Good, значи всичко е наред и няма необратими повреди по него. Основния параметър, който показва, че има така наречените лоши сектори (Bad Sectors) е полето Reallocated Sector Counts. Ако там стойността е различна от 0, ще се наложи да преминете към архивиране на данните си и подмяна на диска.

Чрез софтуерното почистване ще поддържате добра производителност и безпроблемната работа на компютъра. Дефрагментирането ще подобри значително скоростта и удължи живота на твърдия диск.
Препоръчително е тези действия да се прилагат поне веднъж в месеца.
Двете приложения могат да бъдат свалени от сайта на производителя www.piriform.com или от тук www.filehippo.com

Не забравяйте, че освен профилактика на софтуера, трябва да поддръжате в добро състояние хардуера на компютъра, както и неговата сигурност. Това включва добра антивирусна защита и редовното инсталиране на всички налични актуализации на операционната система и приложенията.

Ако желаете професионален съвет или съдействие от IT специалист, може да разгледате нашите услуги и продукти.

Здравословно филтриране на уеб съдържанието в офиса

Здравословно филтриране на уеб съдържанието в офиса Интернет е едновременно удивителен и ужасяващ: тази революционна технология, която промени света, е благоприятна среда за полезни ресурси, но и за зловреден софтуер и хакерски [...]

Техниката на работното място – дълголетна или мимолетна покупка?

Техниката на работното място - дълголетна или мимолетна покупка? Нищо не трае вечно. Това важи с особена сила за техниката. И колкото и да сте харесали лъскаво и ново устройство за работа, не [...]

ИТ сигурност при дистанционна работа

IT сигурност при дистанционна работа. Офисите се отварят все повече, а голям брой професии се пренастройват гъвкаво към новата дигитална реалност. Дистанционната работа – от вкъщи, по време на ваканция или дори [...]

 • TCO (общата стойност на притежание) В IT

TCO от практиката на Geletron. Част 2

TCO от практиката на Geletron.Част 2 В статията “TCO (общата стойност на притежание) или тайната на смисленото IT оборудване.” Ви запознахме какво стои зад абревиатурата и какъв е принципът на прилагане на [...]

 • избор на парола

Достатъчно надеждна ли е Вашата парола?

Достатъчно надеждна ли е Вашата парола? Инструмент за тестване на паролиИскате да разберете дали вашата парола е достатъчно сигурна? Разберете колко време би отнело да бъде разбита с традиционните хакерски инструменти.Тествайте вашата парола [...]