Microsoft 365

Microsoft 365 и Office 365 – решения за всяка ситуация

Близо 155 милиона са активните потребители на Microsoft Office 365, твърдят от Microsoft. Това представлява девет от десет компании, сред които огромен брой малки и средни фирми. Дори и да приемем такава статистика с резерви, тенденция ясно говори за стабилна доминация и огромна преднина.

В следващите редове ще се опитаме да обобщим безспорните предимства на Office 365. Критичният поглед, който със сигурност е ценен за потребителите, може да се сведе до дребни технически несъответствия. До тук. Защото сравненията с всички други решения са в полза на коментираното. За момента това е най-конструктивното и най-бързо адаптиращото се решение, което изобщо съществува.

В Geletron помагаме на нашите клиенти да интегрират бизнесите си към новата реалност. Много често ги насочваме именно към Microsoft Office 365, тъй като услугата е базиран в облак и дава отлични резултати по отношение на сигурността. Бъдещето на една компания може да зависи от избора на правилните инструменти за комуникация, сътрудничество и производителност. Microsoft предлага бюджетни опции за малък бизнес и стартиращи компании и достатъчно място за мащабиране на нарастващи компании и големи предприятия. Бъдете информирани за случващото се на IT пазара и подготвени за изборите, които правите.

Microsoft 365 и Office 365: открийте разликите

Звучи малко объркващо, защото Microsoft 365 включва Office 365.

Office 365 е облачен набор от приложения за производителност като Outlook, Word, PowerPoint, Excel и др. В зависимост от плана, в него могат да се включат и приложения като Skype за бизнес, Exchange Online, SharePoint, OneDrive, Teams, Planner и др. Office 365 е с месечен абонамент за потребител.

Microsoft 365 е пакет от услуги, включително Office 365, както и Windows 10 Enterprise Enterprise Mobility + Security (EMS) и компютърно обучение за тях. Услугите, включени в Microsoft 365, се предлагат и като отделни лицензи. Ако не можете да намерите план, който да отговаря на вашите нужди, можете да закупите лицензи за отделни компоненти.

Microsoft наскоро представи Microsoft 365, пакет от съществуващи продукти с един лиценз, насочен към бизнеса. Името е подобно на вече съществуващия Office 365 (и наскоро преименувания Dynamics 365).

Microsoft 365 vs Office 365

Кратък преглед на Office 365

Microsoft Office 365 може да предложи ключови за бизнеса функционалности – имейл, хранилище, чат и инструменти за документи, дизайн и сътрудничество на MS Office, провеждане на онлайн срещи, презентации, телефонни обаждания. Пакетите могат също да включват разширени възможности за управление и подобряване на сигурността, софтуер за проследяване. Запознайте се отблизо с този продукт:

 • Облачно решение, което позволява на потребителите да имат достъп до документите си по всяко време и отвсякъде – от компютри, Mac, iOS и Android устройства.
 • Изцяло подкрепен от Microsoft, което се свързва с надеждност при предоставянето на облачни услуги. Абонатите винаги могат да създадат резервно копие за възстановяване на данни, когато това е необходимо.
 • Предлага голяма гъвкавост на цените на своите услуги и възможност за избор на план, според конкретните нужди на компанията.
 • Надгражда се автоматично, без допълнителни разходи. Потребителите получават достъп до всички подобрения и иновации веднага щом бъдат пуснати.
 • Инфраструктурата на Office 365 е високодостъпна дори при повреда на устройството.
 • Предоставя цялостна услуга за персонален бизнес имейл. Можете да настроите нови имейл адреси, да нулирате пароли и да направите промени във филтрирането.
 • Споделен календар и контакти, които подпомагат синхронизирането на екипната работа.
 • Групи за разпространение и споделени пощенски кутии. Например, към имейл support@business.com добавяте служители, които работят в конкретен екип и всички те получават известията.
 • Централизирано управление но всички акаунти и достъп до тези, от които се нуждаете.
 • Когато закупите абонамент за Office 365, получавате и достъп до SharePoint и Skype за бизнеса, заедно с опцията за добавяне на настолни приложения на Office.
Microsoft Office 365

Exchange Online – колекция от инструменти

Microsoft Exchange Online и Office 365 изглеждат като два различни продукта. Не е точно така. Exchange Online е просто един от многото продукти, включени в Office 365, който е по-скоро колекция от инструменти, отколкото цялостен продукт. Можете да закупите всеки продукт без другия. Възможно е да ползвате Microsoft Exchange Online без пакета Office 365, можете да закупите и Office 365 Apps for Business, което не включва Exchange Online.

Независимо от случая, Exchange Online допълва Office 365 (и следователно не се конкурира с него). Например, ако изберете Exchange Online като самостоятелна услуга за електронна поща сега, винаги можете да надградите до Office 365 по-късно.

Размерът на вашата компания има значение

Ако сте малко предприятие с не повече от 50 служители, например, е добре да мигрирате само към Exchange Online. Едва ли се нуждаете от разширени функции за сътрудничество, които Office 365 предлага. Ако обаче имате значителен брой служители и очаквате в бъдеще размерът на екипа да нарасне допълнително, помислете за Office 365.

Exchange Online позволяват бързо да намирате и поставяте имейли във вашата система. Търсенията се извършват по ключова дума, автор или дата. По същество, ще имате достъп до имейлите си отвсякъде, с интернет. Наред със скрининга за нежелана поща, Exchange Online също така активно следи за опасен злонамерен софтуер и вируси.

Високата степен на сигурност на данните гарантира, че имейлите ви са по-безопасни в защитения облак на Microsoft, отколкото в собствен сървър. Exchange също е съвместим с всички основни стандарти за съответствие, като HIPAA, FISMA и ISO 27001. Exchange Online има смисъл за вашия бизнес, независимо от индустрията

Teams  – сътрудничество от бъдещето

Microsoft Teams е една от функционалностите, които Office 365 предлага безплатно, в рамките на съответния пакет. Той е набор от интуитивни инструменти  за сътрудничество между служителите. Предоставя множество методи за комуникация, като видеоконферентни разговори, незабавни съобщения, съвместна работа на документи в реално време и споделяне на файлове, поотделно или изцяло според нуждите – всичко това в един прозорец. Макар да е лесен за използване, Microsoft представя поредица от много кратки видеоклипове за това как да се работи с Teams.

Благодарение на интеграциите със Skype за бизнеса, е необходимо само едно щракване, за да стартирате гласов или видео разговор. В допълнение, Microsoft наскоро обяви, че Skype за бизнеса ще се слее изцяло в Microsoft Teams.

Платформата е интегрирана с Office 365 и предоставя лесен достъп до приложения като Excel и Word, както и решения за съхранение и синхронизиране в облак като SharePoint, Power BI и Delve. Teams е развиващо се решение, което постоянно добавя повече приложения, по-добра интеграция и допълнителни подобрения. Те включват и приложения като Trello, InVision и SurveyMonkey. Ето някои от ключовите функционалности:

 • Съхранение на документи в SharePoint – всички файлове, споделени във всички разговори, автоматично ще се запазят в тази папка. Разрешенията и опциите за сигурност също могат да бъдат персонализирани за чувствителна информация.
 • Онлайн видео разговори и споделяне на екрана – високо ниво на видео изображението и бързо споделяне на работния плот за техническа помощ и сътрудничество в реално време за много потребители.
 • Онлайн срещи – могат да включват всеки отвън или от компанията. Тази функция включва също помощ за планиране, приложение за водене на бележки, качване на файлове и съобщения в чата на срещата.
 • Аудио конференции – с набран номер, който обхваща стотици градове. Дори потребители, които са в движение, могат да участват, без интернет. Необходимо е допълнително лицензиране.
 • Телефония с Microsoft 365 Business Voice може напълно да замени съществуващата телефонна система в офиса. Изисква допълнително лицензиране.

Кое е подходящото решение за Вашия бизнес?

След картината, която очертахме, започнете с въпроса имате ли нужда от всичко, включено в Microsoft 365? Microsoft 365 е пакет от вече съществуващи услуги, така че ако не се нуждаете от всичко в него, може би е по-добре да закупите лицензи за отделни приложения. Ако имате нужда от всичко в Microsoft 365, следващата стъпка е да изберете конкретен лиценз (или лицензи – можете да смесвате и съчетавате планове). Самата гъвкавост на Microsoft Office 365 и многобройните му пакети могат да затруднят избора на най-подходящия. Каквото и да изберете, преминаването към Office 365 или Microsoft 365 няма да се случи мигновено. И за двете има изисквания за настройка и миграция.

Microsoft 365 license decision tree

Ако все още се колебаете, можем да Ви помогнем с избор, внедряване и поддръжка на Microsoft 365 продукти и услуги. При необходимост, ще мигрираме съществуващите данни в облака на Microsoft 365, ще подготвим всички устройства за работа с новите приложения и ще осигурим бъдещата поддръжка на Вашата организация. Свържете се с нас сега.

 • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

 • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

 • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *