TCO (общата стойност на притежание) В IT

Какво да изберем?

Настолният компютър – класика или отживелица

Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни нива на технологични възможности. С този и следващи текстове хвърляме спасителен пояс в океана от разнообразие, за да Ви помогнем да изплувате по-ориентирани в удобния за Вас вид машина и в оптималните за нея параметри. Или поне да знаете какво да питате консултантите.

Фокусираме се върху нуждите на малкия и среден бизнес, където експертният подбор на машини не е съвсем пропорционален на финансовия и човешкия ресурс.

Започваме с добрите стари настолни компютри, които съвсем не са отживелица, според нас. Преди да отворим темата, ето някои принципни насоки, които да дефинират ясно Вашата нужда и дали настолната машина може да я посрещне.

Какво по-точно ще правите с компютърната техника в офиса?

Отговорът е задължителен в процеса на подбор на тип компютри – от таблети и ултрапортативни лаптопи до големи, мощни работни станции с множество монитори. Ясно е, че характеристиките, обвързани с дейността на фирми от производствения, търговския, проектантския, транспортния и, да речем, публичния сектори са много различни.

Преносимост, здравина и сигурност  – критерии, пряко свързани в предмета на дейност на Вашата фирма. В условията на пандемия тези три свързани критерия станаха водещи за много бизнеси и буквално определящи тяхното бъдеще. Данните показват нарастващо търсене на преносими и надеждни машини, които да могат лесно да се интегрират с облачни услуги и дистанционна работа. Съвсем логично, нали? Настолните компютри също имат свои предимства и в определени случаи са по-подходящ вариант. По-нататък ще разберем защо.

Предпочитана операционна система – Microsoft Windows остава водещ избор с над 80% пазарен дял във всичките си версии. Той доминира, благодарение на дългогодишното си присъствие и широк спектър от възможности. Ако сте геймър, Windows е Вашата операционна система поради факта, че повечето от най-новите компютърни игри са достъпни само за Windows.

Изобщо не се ангажираме с твърдения, че това е „най-добрата“ операционна система. От друга страна, ще Ви е необходима конкретна причина да я пренебрегнете в полза на macOS на Apple, която представлява около 9% от пазара, Linux (1,8%) или Chrome OS (<1%). Например, можете да изберете macOS за някои служители заради творчески софтуер, подкрепен от първокласен хардуер или защото екосистемата на Apple вече е приета за цялата компания.

Linux можете да ползвате заради безплатния и отворен код и все по-потребителски ориентиран нрав или защото е по-скоро извън полезрението на киберпрестъпници в сравнение с Windows.

СпецификацииСлед като сте дефинирали ясно работните натоварвания, които ще изпълнявате и операционната система, която ще натоварите с тази задача, време е да погледнете към спецификациите. С това прекрачваме в света на настолните компютри. Да ги разгледаме в цялата им прелест, разбира се, без да пропускаме и техните недостатъци.

Настолният компютър – класика или отживелица?

Ако можете без преносим лаптоп или таблет, настолните компютри могат да осигурят повече мощност, както и различна форма на удобство.

В сравнение с лаптопите, повечето настолни компютри са с почти изцяло сменяеми части, включително графичната карта, дънната платка и процесора. Можете да разменяте твърди дискове, SSD и памет и на някои лаптопи, но техните процесори и графични карти често са споени, така че възможните промени по една машина не са чак толкова много.

Според размерите, можете да избирате от максимално големи кутии и количество компоненти до кутии с микроразмери. Първите често са предпочитани от геймъри, графични дизайнери, видео редактори и др. За тези, които искат да спестят място за работа и не се притесняват да разполагат с най-новите, пълноразмерни, мощни компоненти, малките настолни компютри могат да осигурят ефективна ергономия и функционалност. Вижте няколко примера.

Какво да гледаме вътре?

Връщаме се на характеристиките на хардуерните спецификации – това, на което е добре да обърнем повече внимание.

Процесор

Това е мозъкът на операцията, който изпълнява инструкциите, необходими за правилното стартиране на компютъра. Ядрата в процесора определят количеството процеси, които могат да се изпълняват едновременно. Честотите на процесора също могат да бъдат важни, но пък са променими във времето.

Марките за настолни процесори, които ще видите на пазара, се свеждат до две основни – Intel и AMD. Intel са известни със своите високоефективни и изключително мощни процесори, макар и на малко по-висока цена. AMD е производител, който предлага ефективни процесори на по-ниска цена, като с процесори от серията Ryzen се вписват все по-добре и откъм ефективност.

Интегрирана графика и графични карти

Подобно на процесорите, графичните процесори са компоненти, посветени на ускоряване на манипулациите и създаване на компютърна графика и визуални изображения. Поради вграждането на видеото в централния процесор, водещите производители са Intel и AMD.

Ако видите GeForce, Quadro, Titan, Tesla в заглавието на продукта на работния плот или таблицата със спецификации, графиките са от NVIDIA. Ако видите Radeon, вие сте си осигурили графики, задвижвани от AMD.

Въпреки че има много серии графични карти, обикновено можем да ги разделим на две категории: настолни графични процесори и графични процесори на работни станции. Основната разлика между тези две категории графични карти е тяхната функция. Настолните графични процесори обикновено се използват за игри, редактиране на видео/ снимки и стрийминг, докато графичните процесори на работни станции се използват за стартиране на професионални програми на високо ниво като 3D-моделиране и създаване и манипулиране на компютърно-графични изображения.

RAM

Паметта с произволен достъп (random access memory) или настолна памет спомага за ускоряване на процесите като съхранява системна информация за заявките в момента и последващи функции. Тъй като софтуерът при игрите и приложенията става все по-усъвършенстван, е необходима по-голяма памет за настолните компютри, за да предоставят качество при играта. За софтуер като Adobe Premiere са необходими поне 8 GB памет, а най-новите игри изискват минимум 2GB-8GB RAM. Ако ползвате програми като Microsoft Office, 2 GB са достатъчни.

След DDR3, днес актуалният стандарт е DDR4. Скоростта на настолната памет, подобна на тактовата честота на процесора, се измерва в мегахерци (MHz). Системите с RAM ECC (поправка при грешки)  са правилният избор, ако се интересувате от сериозна надеждност. Ако използвате по-стари програми и игри или просто искате да се забавлявате в социалните медии, DDR3 е по-изгоден вариант, но паметта, която ще инсталирате е пряко свързана с възможностите и съвместимостта на дънната платка.

Колкото повече RAM и колкото повече място за съхранение – особено бързо SSD съхранение, толкова по-добре. Но ако трябва да избирате между RAM или съхранение, изберете RAM. Винаги можете да съхранявате данни на външен носител или в облака, но повече RAM ще направи всеки компютър по-ефективен. Ако виждате Optane Memory в спецификациите на компютъра, това не е RAM, а енергонезависима памет, използвана в бързи SSD дискове или за „интелигентно ускоряване на системата“ – например, ускоряване на достъпа до данни на стари дискови устройства (HDD).

Съхранение

Основното хранилище представлява твърди дискове (HDD) и по-новия формат – вътрешните SSD устройства. За да съхранявате колекции от медийни файлове като филми, музика, снимки, важни документи и др., използвайте HDD с голям капацитет. За поместване на операционна система (ОС) и основни програми, използвайте малък до среден SSD (120GB-240GB). Тази обща, полезна конфигурация включва както SSD, така и HDD в една система, въпреки че са налични и варианти само с HDD или само SSD, в зависимост от нуждите.

Вътрешните устройства за съхранение имат и алтернативи. Както всеки компютър, настолните се предлагат с множество портове, които предоставят много разширени възможности, включително външно хранилище.

USB

Тези универсални портове захранват повечето свързани устройства. USB слотовете за настолни компютри могат да захранват принтери, външни твърди дискове, клавиатури, мишки и уеб камери – всичко от почти всяка марка.

Разбира се, много производители все още предоставят CD с драйвер. Ако използвате най-новата операционна система като Windows 10 или macOS Mojave, можете да включите USB устройството и компютърната система ще намери и инсталира най-добрия драйвер за работа.

Настолните компютри се предлагат стандартно с USB 3.1 и USB 2.0 Type-A портове (по-голямата правоъгълна форма на слота), като предоставят крайна съвместимост за използване и на по-нови, и на стари периферни устройства.

Слушалки, микрофон и камера

Ако използвате кабелни слушалки или слушалки с микрофони, техните 8-милиметрови жакове се намират отпред и/ или отзад. Обозначени са с икона на микрофон (аудио вход/ микрофон) и икона на слушалки (аудио изход/ жак за слушалки).

Налице е огромно разнообразие от уеб камери – от най-семпли до висококачествени инструменти за заснемане на видео. Техният избор зависи от процесора и графичната карта. Ако използвате система, създадена през последните пет години, можете просто да включите новото видео устройство към USB порта на компютъра си.

Видео изход (VGA, DVI, HDMI и DP)

На задната страна на кутията на настолния компютър стандартно са разположени видео връзки: VGA, DVI, HDMI и DisplayPort (DP). VGA е по-стара версия и може да има проблеми с преобразуването на аналоговия сигнал в цифров сигнал, но DVI, HDMI и DisplayPort обикновено се свързват с портовете на задния или страничния панел на телевизор или монитор. За използване на игри, както HDMI, така и DisplayPort имат своите предимства и изборът зависи от графична карта, монитор и други аспекти на конфигурацията.

Когато се свързват дисплей с настолен компютър е важно дали разполагате със специална графична карта или с вградената графична карта в процесора. Знаейки това, преценявате дали трябва да включите към дънната платка (по-големият панел, който обикновено стои вертикално) или към графичната карта (хоризонтален панел, който просто има гореспоменатите видео портове).

Работа в мрежа

Всички компютри – лаптопи или настолни, трябва да доставят Wi-Fi за безжична локална мрежа (WLAN) и Bluetooth за безжична лична мрежа (WPAN). Най-новият стандарт 802.11ax (Wi-Fi 6) се поддържа от устройства от по-висок клас, но 802.11ac (Wi-Fi 5) все още се използва широко. Потърсете Bluetooth 5 и Bluetooth LE (Low Energy), за предпочитане пред по-стари версии. Мобилната широколентова връзка – над 4G LTE и след време 5G се предлага на някои лаптопи от висок клас.

Разнообразието от кабелни връзки на компютър варира значително в зависимост от бюджета. Потърсете USB-C с поддръжка на Thunderbolt 3, тъй като това е най-универсалната единична връзка и способна да обработва данни. USB-C често се придружава от USB 3.0 портове от предишно поколение, докато видео връзките включват HDMI, DisplayPort и дори стари VGA на някои системи. Ethernet (RJ-45) за кабелна мрежова връзка се предлага на повечето настолни компютри и някои лаптопи.

Освен ако не е универсален настолен компютър, по-голямата част от предварително изградените настолни системи не се предлагат с интегрирана WiFi свързаност. Добавянето на WiFi карта е лесно. Отделен е въпросът дали все пак да не се доверите на интернет по кабел – обикновено връзката е доста по-добра.

Ethernet / RJ45

Използването на порта RJ45 (известен като Ethernet) е най-бързият и надежден начин за свързване с интернет. При наличие на рутер или удължител на обхват с Ethernet порт, включвате двата края на Ethernet кабел от мрежовото устройство към задната част на настолния компютър. Скоростта на кабелния интернет може да зависи от категорията (например Cat 5 срещу Cat 6), както и физическата дължина на кабела (по-къса = по-бърза).

Монитор

Мониторите са стандартният изходен видео източник за настолни компютри. Независимо дали играете, работите по графичен дизайн или се нуждаете от множество монитори, за да изпълните сложен визуален проект, трябва да имате предвид, че не всички монитори са изградени еднакво. Най-общо казано, за игри от висок клас е необходим монитор с висока честота на опресняване (например 240 Hz) и ниско време за реакция (1 ms). Графичните дизайнери се нуждаят от монитор, който снима с 99% sRGB стойност за възпроизвеждане на цвят.

Надграждане

Ако искате да сведете до минимум неприятностите, свързани с набавянето, управлението и надграждането на компютърната конфигурация си струва да обмислите модела PC-as-a-a-service (PCaaS), наред с по-широките предложения Device-as-a-Service (DaaS). Предлага се от доставчици на персонални компютри от първо ниво като Dell, HP и Lenovo и други като Microsoft и трети страни. PCaaS / DaaS позволява на фирмите да избират персоналните компютри и устройства, които са им необходими и впоследствие да ги надграждат. PCaaS / DaaS има много предимства, сред които минимални предварителни разходи и единна контактна точка за IT екипа.

Работен плот като услуга и VDI

Desktop as a Service често се бърка с устройството, тъй като са с един и същ акроним – DaaS. Десктоп като услуга предоставя потребителски настолни компютри – обикновено Windows и/ или Linux – от облака до крайни потребителски устройства през интернет връзка. По същество това е облачна версия на традиционната виртуална десктоп инфраструктура (VDI), където настолните компютри се хостват от локална сървърна инфраструктура. Водещите доставчици са VMware (Horizon Cloud), Amazon (DaaS на AWS), Microsoft (Windows Virtual Desktop на Azure) и Citrix (Citrix Managed Desktops)

Пищов за подсещане

Обобщаваме кратко комбинацията от цифри и букви, които да проследите, докато избирате конфигурация. Нещо като пищов с най-важното и за всеки случай:

System Vendor Intel
Low end Core i3
Mid range Core i5, i7
High end Core i9, Xeon
System type / Component RAM
Low end 4GB
Mid range 8GB, 16GB
High end 32GB+

И нали знаете – екипът на Geletron остава до Вас, за да изберете най-доброто.

  • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

  • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

  • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

    Вашето име: *

    Вашият имейл адрес: *