По протокол

Ако се ориентирате все по-добре в характеристиките и изобилието на пазара, предлагаме Ви таблица със сравнение на параметри на най-предпочитаните лаптопи през 2020.

Ето и примерни серии от топ производителите, които често обсъждаме с нашите клиенти заради доброто съотношение между производителност и цена:

За малки бизнеси и ползване у дома:

 • Dell Vostro
 • Lenovo Thinkpad E
 • HP Probook

Бизнес клас лаптопи:

 • Dell Latitude и други
 • Lenovo Thinkpad T / X
 • HP EliteBook
 • MACBOOK Air

И нали знаете – екипът на Geletron остава до Вас, за да изберете най-доброто. Свържете се с нас за консултация и комплексно обслужване на компютърното оборудване, разположено в офиса Ви или дистанционно.

Бизнес лаптоп

Какво да изберем?
Лаптопи от бизнес порода

Днес преносимите компютри са предпочитано средство в динамична среда и бизнесите не могат да се лишат от техните мобилни възможности. Не е тайна, че с пандемията в цял свят бе отбелязана тенденция на засилено търсене на лаптопи. Да си го кажем – направо скок в потреблението.

Работната среда разширява периметъра си с ново разбиране за екипност, а бизнес машините са неизменна част от тази нова реалност. Точно затова избрахме да споделим полезна информация за това, как да се ориентирате в избора на подходящ лаптоп за работни цели.

Geletron предлага IT-поддръжка и цялостни решения за малкия и среден бизнес. От опит знаем, че изборът на точната техника е ключово условие за цялостната IT-конфигурация. Имате нужда от нещо трайно, сигурно, мощно, леко и способно да издържи дълъг работен ден. И да има безброй възможности, нали?

Корпоративна осанка

Бизнес лаптопите имат същите основни компоненти като потребителските, но доста допълнителни, които да посрещнат специфични работни нужди. Основни характеристики, на които да се обърне внимание са:

Устойчивост – в определени случаи наличието на здрави корпус и клавиатура са водещи, за да бъдат машините използваеми при разнообразни условия. Различните модели се изработват от материали като метал, магнезии, подсилена пластмаса, алуминий. Някои лаптопи, използвани в сектори като строителство или при полеви услуги, трябва да издържат на грубо отношение и екстремни влияния. Здрави лаптопи се предлагат от доставчици от първо ниво (Lenovo, HP, Dell), както и от специалисти в това като Panasonic, Getac, GRiD и DT Research.

Размер – най-често препоръчваме между 14 и 12.5“. Границата между таблети и лаптопи също се размива в света на бизнес машините. В момента на пазара има няколко таблета, насочени към бизнеса, който работят с пълни версии на Windows. Някои от тези таблети дори имат физически, подвижни клавиатури, но като цяло все още се развиват. Повечето таблети с Windows са създадени за сърфиране в мрежата, за приложения на Office и други много леки компютърни задачи, но също така са съвместими с обхвата на приложения за сигурност, VPN, имейл клиенти и хардуерни периферни устройства като принтери, скенери и устройства, свързани с мрежа (NAS). Феновете на Apple ще трябва да се задоволят с използването на iPad или iPad Pro за бизнес, тъй като оптимизирана за таблети версия на macOS не съществува.

Издръжливост на батерията – Голямата батерия е особено ценна при полет или дълго пътуване до работното място. Някои лаптопи от корпоративен клас имат два или три различни вида батерии (с четири, шест и девет клетки). Повече клетки означава по-дълъг живот на батерията. Това не винаги е така при лаптопите, които използват 4K дисплеи или други енергоемки компоненти. В този случай, за да може да работи през целия ден, ще се наложи увеличаване на теглото на машината. Голямата част ултрапортативни лаптопи имат несменяеми, запечатани батерии. Лаптопите със сменяеми батерии са предназначени за екстремни условия.

Ако смятате, че ще ви е необходим по-дълъг живот на батерията, отколкото може да осигури едно зареждане, потърсете външен комплект батерии, вместо да се ограничавате до модел със сменяема вътрешна батерия. В комбинация с вътрешната батерия, тези външни решения могат да увеличат диапазона на работа от 19 до 24 часа.

Към тези основни характеристики добавяме още:

 • Тегло – препоръчваме максимални олекотени, за да гарантират и удобство
 • Конструкция – гарантираща добро охлаждане, лесен достъп за допълнителен ъпгрейд на компоненти – RAM или SSD диск.
 • Ергономичност – регулируемост и комфорт за очите на екран или монитор, усещане и оформление на клавиатурата, местоположение на портове, слотове и уеб камери.
 • Потенциал за конфигуриране при закупуване – с компоненти по поръчка.
 • 3-годишна гаранция и възможност за удължена гаранция
 • Частите за подмяна и надграждане са да лесно откриваеми и да се произвеждат дълго

Порода „бизнес лаптоп“

На външен вид бизнес лаптопите много приличат на потребителските, но ключовите разлики, които имат най-голямо значение, обикновено са под капака. Такава е породата на този непрестанно развиващ се сегмент в компютърното производство.

Процесори

Много бизнес лаптопи използват процесори от семейството на Intel от 10-то поколение (Ice Lake и Comet Lake), а някои използват най-новите процесори от 11-то поколение (Tiger Lake). Мащабните работни процеси се нуждаят от шестядрени устройства, например, най-новите процесори Core i7 и Core i9 от най-висок клас. Можете дори да намерите осемядрени процесори Core i9 в някои от по-големите машини от работна станция, предназначени за дизайнери, инженери и сериозни устройства за пренос на данни. Базираните на AMD лаптопи, използващи серията процесори Ryzen Pro започват да проникват в някои класически линии за бизнес лаптопи като Lenovo ThinkPad.

В другия край на спектъра са енергоспестяващи процесори като процесорите на Intel от серията Y и Pentium от таблети и ултрапортативни лаптопи. Тези процесори с ниска мощност често се предлагат на пазара, заедно с такива, с по-висока производителност.

Няколко бизнес лаптопа, проектирани да работят със специализиран софтуер в области като финансово моделиране, инженеринг и графичен дизайн, разполагат с процесори Intel Xeon. Това са по-скъпи мобилни работни станции и имат далеч по-кратък живот на батерията, съпоставени с основните бизнес лаптопи, захранвани от Core процесорите на Intel. Изберете ги само ако стартирате специализирани приложения. В противен случай Intel Core i7 или Core i9 предлагат подобна производителност и обикновено по-ниски цени и по-добър живот на батерията.

Нашата препоръка е да се насочите към процесор Intel i3/ i5 / i7. Избягвайте такива, които току-що са излезли на пазара. Необходимо е време, за да може производителят да гарантира, че продуктът е достатъчно тестван и надежден.

И още, търсете не по-малко от 4 GB RAM, а най-добре изберете 8 GB или 16 GB. Правилното количество памет позволява повече програми, прозорци и раздели на браузъра наведнъж, както и да извършвате по-бързо мултимедийни процеси (като редактиране на снимки).

Решения за съхранение

С бизнес, който използва видео, мултимедийни слайдове PowerPoint и мегапикселови снимки, изборът на голям твърд диск е наложителен. Твърдият диск от 1 TB е добър баланс между икономия и пространство.

Вариант за съхранение са SSD устройствата за зареждане – по-скъпи и с по-малък капацитет на съхранение, но нямат въртящи се части и са по-подходящи за динамиката на всекидневието. Системите, оборудвани с SSD стартират приложения по-бързо. Ако пътувате много с лаптопа си и не се нуждаете от максимален капацитет за съхранение, SSD е правилният избор. В наши дни няма да намерите по-малко от 128 GB капацитет за SSD устройство на бизнес-ориентирана машина с Windows или на Apple MacBook, а увеличаването до 256 GB или 512 GB е добра идея, ако можете да си го позволите.

Интегрирана графика

Повечето бизнес компютри са с интегрирани графични карти към основния процесор, което е удобно решение. Липсата на допълнителна външна карта е предпоставка за по-малко проблеми. Подходящи са за машини, на които няма да играете 3D игри, например, но пък можете да работите с Photoshop, Adobe Premiere Pro или визуализация на 3D графика в архитектурни чертежи и CAD софтуер.

Само малка част от моделите за графичен дизайн спадат и към бизнес класа лаптопи. Когато оценявате графични решения, обикновено се разглеждат варианти като Intel HD Graphics, Intel UHD Graphics, Iris Plus, Iris Xe. Най-често срещаните специални графични чипове в лаптопите са от линията GeForce на Nvidia, по-малките чипове GeForce MX на Nvidia и тези, от по-висок клас – Quadro на Nvidia или Radeon Pro на AMD.

Сигурност

Тя е водеща при всички бизнес компютри. Основните функции за сигурност/ управляемост включват сертифицирани от Intel-vPro мрежи и управление на захранването, модул Trusted Platform Module (TPM) за сигурен достъп, фърмуер UEFI и Secure Boot.

Сред функционалностите за сигурност, предлагани в повечето бизнес клас модели лаптопи, се отличават още:

 • Kensignton lock – заключване с ключ за бюро/ маса при ползване на публични места –
 • TMP чип – осигурява хардуерно съхранение на ключове за криптиране на съдържание
 • Privacy Filter – с клавишна комбинация екранът на лаптопа превключва на режим, при който отстрани на екрана не може да се види какво е изобразено на него
 • Biometric – биометрични устройства за удостоверяване – лицево разпознаване, пръстов отпечатък и т.н.

Към това добавяме професионални версии на Windows и по-малко софтуер за забавление и за свободното време, отколкото при потребителските компютри.

Екран

Що се отнася до панела на дисплея, LCD екрани с резолюция 1366 на 768 пиксела са бюджетен вариант, но окото безспорно се чувства по-комфортно с Full HD 1920 на 1080-пикселен дисплей, който използва технологията IPS. С последната комбинация виждате повече колони в Excel или много прозорци на екрана.

Трябва да знаете, че екранът с висока разделителна способност изтощава живота на батерията по-бързо от този, с по-ниска разделителна способност на същата базова технология.

По отношение на размерите, най-предпочитани за бизнес машините и към момента са тези, с екран между 14 и 12 инча. Към такава оптимална големина бихме добавили и характеристиката Anti-Glare (матиран екран).

бизнес клас лаптоп

Мрежова свързаност

Безжичната свързаност за достъп до имейл, съобщения и облачни услуги в реално време се приема за естествено обстоятелство в наши дни. Потърсете машина, осигуряваща 2G или 4G (5G) Wi-Fi. Вариант e I LTE Modem – използване на мобилна карта за данни със свързване към интернет през мобилна мрежа. Ето пример за последното.

Boot PXE е характеристика на мрежовата карта, която позволява да се инсталират имиджи (подготвени операционни системи) по мрежата. Използва се при нужда от подготовка на голям брой компютри в кратки срокове – всички IТ отдели на големи компании инсталират операционните системи по този начин. Не всички компютри обаче имат тези възможности.

Не зачертавайте изцяло Ethernet – той е подходящ за места с висока степен на потребление. А ако Вашият лаптоп е твърде тънък, за да побере Ethernet жак, адаптерът USB към Ethernet си заслужава инвестицията.

Софтуер

В 99% от случаите бизнес лаптопите на българския пазар се продават с OEM Windows 10 Pro. Тази версия е съобразена с практиките на внедряване и управление в големите компании и съдържа инструменти, съобразени с поддържането й в корпоративна среда. Сред тях са: работа с активна директория и домейн, възможност за криптиране на съдържанието с Bitlocker, работа с Azure Cloud (облака на Microsoft), както и по-специфични и централизирани ъпдейти на продукта. Използването на тази версия в домашна среда по-скоро би Ви затруднило – тя е по-евтина, но една от причините за това е липсата на възможност за независима последваща поддръжка.

По протокол

Ако се ориентирате все по-добре в характеристиките и изобилието на пазара, предлагаме Ви таблица със сравнение на параметри на най-предпочитаните лаптопи през 2020.

Ето и примерни серии от топ производителите, които често обсъждаме с нашите клиенти заради доброто съотношение между производителност и цена:

За малки бизнеси и ползване у дома:

 • Dell Vostro
 • Lenovo Thinkpad E
 • HP Probook

Бизнес клас лаптопи:

 • Dell Latitude и други
 • Lenovo Thinkpad T / X
 • HP EliteBook
 • MACBOOK Air

И нали знаете – екипът на Geletron остава до Вас, за да изберете най-доброто. Свържете се с нас за консултация и комплексно обслужване на компютърното оборудване, разположено в офиса Ви или дистанционно.

 • Case-Study Фишинг атака

Case study – Фишинг атака

Фишинг атака Визитка на клиента Българска компания, оперираща на световните пазари. Клиент на Geletron в продължение на 5 години. В конкретния казус участва представител на отдел „Бизнес развитие и търговска дейност“ от [...]

 • Case Study - хакерска атака

Case Study – Класическа хакерска атака

Класическа хакерска атака Визитка на клиента Клиентът се занимава с внос и търговия на хранителни добавки. Има физически магазин, онлайн магазин, офис и склад – всички свързани със защитена VPN връзка. Базата [...]

Case Study – Комуникацията преди всичко

Комуникацията преди всичко Екипът на Geletron има дългогодишна практика в изграждането, поддържането и управлението на IT системи. За нас всяко решение е не просто последователност от технически стъпки, а внимателно подбран микс [...]

 • Софтуерно пиратство

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT

Пиратски софтуер – бялата захар в света на IT Пиратският софтуер е едно от съвременните изкушения. От една страна, предимството да се ползва безвъзмездно е достатъчно примамлива, даже пристрастяваща – като бялата [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *