Защо е важен надеждният архив на данни?

Кибер атаките се увеличават всекидневно в световен план. Тази тенденция на търсене на пропуски в сигурността на системите кара бизнес организациите и публичния сектор да търсят адекватни решения, с които да предотвратят загуба на данни и критични прекъсвания в своите системи.

Въпреки това, загубите причинени от човешка намеса, остават на първо място в класациите и възлизат на милиарди парични единици. В тази класация, освен кибератаките и човешкия фактор, има и причини като повреда в хардуера, кражба и природни бедствия.

Картината в цифри

 • 9% не знаят дали са имали прекъсване на услугите или загуба на данни
 • 20% от организациите докладват, че поради загуба на данни са загубили част от своите клиенти
 • 42% от организациите докладват, че са имали загуба на данни през последната година
 • 41% от организациите са загубили своята продуктивност и финансови средства
 • 50% от организациите, претърпели загуба на данни данни са фалирали за по-малко от 10 дни

Хакерските общности все още не са се насочили към използването на най-съвременните технологии, като AI, Quantum Computing, а използват повече познатите способи за атака.

Поради тази причина, организациите е добре да обърнат внимание на текущото състояние на сигурността си и да се съсредоточат върху използването на наличните средства за защита.

Архивиране, архивиране и пак архивиране

Статистиките показват, че независимо от големината на компанията, основната защита на данните се извършва чрез създаването и спазването на стриктен план за архивиране и възстановяване на важните данни.

Колко често, всъщност, се извършва архив на данните:

 • 20% архивират данните всеки месец
 • 28% архивират данните всяка седмица
 • 26% архивират данните всеки ден
 • 10% изобщо не правят архив

Дори и при редовно архивиране на данните, съществува голям риск те да бъдат загубени, поради това, че планът за архивиране и възстановяване не е изпълняван правилно. Ето възможни причини, базирани на статистика:

 • 60% от всички архиви не завършват успешно
 • 50% от възстановяването на данните не е успешно
 • 20% от професионалистите не следват най-добрите практики

Какво е необходимо да се направи?

Внедряването на базови и утвърдени методи за защита ще намалят съществено потенциалния риск от загуби на данни. Сред тях са редовна поддръжка и профилактика на софтуера и хардуера, актуализиране на операционните системи, използване на антивирусен софтуер, защита на мрежата, както и спазване на стриктен план за архив на информацията.

Редовно архивиране на данните:

 • създаване на график, при който да се изпълнява редовно копиране на информацията и системните конфигурации.

Изолиране на архивните копия от системите, които се архивират:

 • това е изключително важно, например, при наличие на рансъмуер атака, където вирусът унищожава всички копия, до които има достъп системата.

Прилагане на правилото 3-2-1:

 • една от най-добре познатите практики е най-малко три копия, разположени на най-малко две устройства (медии) и най-малко едно копие с друго местоположение (отдалечен офис или облак).

Тестване на процеса за възстановяване:

 • без него, никой не може да бъде сигурен, че архивът работи правилно.

Използване на интегрирана защита:

 • използвайте системите за информационна сигурност, като управляеми защитни стени, централизиран антивирусен софтуер и архивирайте целия периметър, всички устройства и данни.

Надеждна защита с Geletron

Geletron е IT компания, която успешно си партнира с малкия и среден бизнес. Грижим се за сигурността и надеждността на данните и дигиталните процеси в нарастващ брой компании. Предлагаме решения за архивиране на данни, които отговарят на нуждите на конкретната организация.

И преди всичко, следваме прословутата максима на Бил Гейтс:

„Добре e да се радваме на успеха, но е по-важно да се учим от своите несполуки.“

Microsoft 365 и Office 365 – решения за всяка ситуация

Microsoft 365 и Office 365 – решения за всяка ситуация Близо 155 милиона са активните потребители на Microsoft Office 365, твърдят от Microsoft. Това представлява девет от десет компании, сред които огромен брой [...]

Настолният компютър – класика или отживелица

Какво да изберем? Настолният компютър – класика или отживелица Как да изберем правилния компютър? Когато липсват знания в тази област, изглежда мисия невъзможна. Компютрите се предлагат в безброй конфигурации, като осигуряват различни [...]

Какво да изберем? Лаптопи от бизнес порода

Какво да изберем? Лаптопи от бизнес порода Днес преносимите компютри са предпочитано средство в динамична среда и бизнесите не могат да се лишат от техните мобилни възможности. Не е тайна, че с [...]

IT бюджети в ерата на Водолея

IT бюджети в ерата на Водолея Форматът на дистанционна офис работа и свързаните с това почти принудителни нововъведения поставиха нови въпроси, особено пред малкия и среден бизнес. В IT средитe 2020-a ще [...]

 • Рансъмуер

Рансъмуер – тъмната страна на новите технологии

Рансъмуер – тъмната страна на новите технологии Рансъмуер (Ransomware) е в топ 5 на заплахите изобщо и значима опасност в сферата на киберсигурността. Зад тази многопластова чуждица се крие цял процес. Най-общо, [...]

Geletron представя интересни статии, проучвания и практики от света на ИТ технологиите.
Абонирайте се сега, за да получавате винаги актуална информация от нашия блог.

  Вашето име: *

  Вашият имейл адрес: *